+36 70 329 0848

Miért a rizsfehérje?

Sokan csodálkoznak, hogy egy alapvetően szénhidrát forrás, mint a rizs, hogyan szolgálhat megfelelő fehérjeforrásként. Ebben a cikkben bemutatunk mindent, amit a rizsfehérjéről tudni kell. Hogyan készül? Mit tartalmaz, és milyen hatással van a szervezetünkre, miért előnyös a fogyasztása?

Mi is a rizsfehérje?

Egy organikus protein, amit a rizsszemekből vonnak ki. A rizsre elsősorban szénhidrátként gondolunk, de csakúgy mint minden más gabonaféle, tartalmaz növényi fehérjét is. A rizsfehérje tizenkilenc aminosavat tartalmaz, amiből kilenc esszenciális aminosav.

A fehérjére minden szervezetnek szüksége van, hiszen a legfontosabb makro tápanyag, az elsőszámú aminosav forrás. Napi szintű bevitele kiemelten fontos, mert a szervezet csak részben képes előállítani. A hajat, a körmöt, sőt mér a bőrt is fehérjék alkotják, amelyeket rendszeresen pótolni kell.

Hogyan készül a rizsprotein?

Egyaránt fehér és barnarizsből készülhet fehérjekészítmény, a barnarizsből jobb minőségi protein készíthető.  A hántolatlan rizs szemeket alacsony hőmérsékletű enzimes eljárással egy masszává alakítják át, amit majd egy centrifugáló berendezésbe teszik. A fehérje, szénhidrát és zsír molekulák különböző tömegének köszönhetően a centrifugális erő hatására az egyes tápanyagok a centrifugáló dobban sávokba tömörülnek. Ezeket mechanikai úton gyűjtik össze. Az összegyűjtött fehérje masszát szárítják, majd porosítják, így készül a rizs fehérje koncentrátum.

Mivel az ipari mennyiségű rizsfehérje por előállításához még nagyobb mennyiségű barnarizsre van szükség, ezért a rizsfehérje árfekvése magasabb, ugyanakkor a fogyasztásából járó előnyök miatt megéri a beruházás.

 

Miért jobb a növényi fehérje, mint más fehérjék?

 A legnépszerűbb fehérjefajták a tejsavó, marha, szója és rizs. A tejsavó fehérje tejből készül. Sok ember nem kedveli az állati eredetű fehérjéket, mert megterhelhetik a szervezetet és felszívódásuk is tovább tarthat. A tejfehérje és a szójafehérje is allergéneket tartalmazhat, valamint a tiszta származás sem garantált minden esetben, így egyes termékek antibiotikumokat és hormonokat is tartalmazhatnak.

 

Milyen formában lehet fogyasztani a rizsfehérjét?A rizsfehérjének ezzel szemben nincs ismert allergén összetevője. Ízvilágában pedig enyhe, a krémes tejsavó fehérjével és a sok esetben jellegzetes ízű szójafehérjével szemben.

A rizsfehérje egyaránt létezik kapszula és por formátumban. Mindkettő egy egyszerű eszköze lehet a normális ételek kiegészítésének. A kapszula Magyarországon még nem elérhető, de azok számára, akik rohanó életmódot folytatnak és nincs idejük egy kiegyensúlyozott diéta betartására a por is remek megoldás lehet, hiszen nemcsak shake-ként, de müzlibe és joghurtba szórva is fogyasztható. Sőt, az ételek protein tartalmának növelésére fehérjeport szórhatunk süteményekbe, desszertekbe vagy az ízesítetlen rizsfehérjét burgerekbe, főzelékekbe is keverhetjük.

Fontos tanács a fogyasztók számára, hogy a rizsprotein elsőre kevésbé tűnhet édesnek, így lehet például részben mandulatejjel vagy pár szem gyümölccsel darálva fogyasztani. Összerázni pedig úgy javasolt, hogy a folyadék felét a por alá, a másik felét pedig fölé kell engedni. Főzésnél pedig érdemes fejben tartani, hogy a rizsfehérje nem váltja ki teljes mértékben a liszteket, hanem inkább a fehérje-tartalom növelésére érdemes néhány kanállal a tésztákhoz vagy ételekhez adni.

Melyek a rizsprotein élettani hatásai?

 A rizsproteinben megtalálhatók olyan fontos aminosavak, amelyek elengedhetetlenek a mindennapi tápanyag bevitelben. A rizsfehérje egy kiváló fehérjeforrás a vegetáriánusok számára, akik csak növényi alapanyagokból fedezik tápanyag bevitelüket. Ezen kívül nem tartalmaz sem glutént, sem laktózt, se pedig szóját. Így az ételallergiás panaszok, mint a puffadás, vagy hasmenés kizárhatók a rizsfehérje fogyasztással. További előny, hogy a rizsfehérje képes a vércukorszint szabályozására és megakadályozza a zsír lerakódását a vérben, ezáltal is fitten tartva a testet.

 

Miért az Absorice?

Az Absorice fejlesztésének hátterében egy olyan motiváció állt, ami a lehető legtisztább, teljes értékű fehérjeforrás megalkotása volt. A fogyasztók számára egy biztonságos termék, hiszen nem tartalmaz tejfehérjét, szóját, cukrot, mesterséges édesítőszert vagy egyéb állati fehérjét sem. Az Absorice 89%-ban természetes, steviával édesített, bambuszrostot tartalmaz, könnyen emészthető, kiválóan hasznosul, közepes tempóban szívódik fel, fogyasztása nem jár semmilyen mellékhatással.A teljesen növényi alapú, rizs és sárgaborsó protein táplálék-kiegészítő egy olyan magas tisztaságú, allergén-mentes fehérjekészítmény, ami mind a tudatos életmódot folytatók számára, mind pedig a vegán étrendet követők számára magas minőségű fehérjeforrás. A rizs és borsófehérje tökéletesen kiegészítik egymást amino profil szempontjából, ezért sportolók részére is ajánlott. Ezért is készült az Absorice ízesített fehérje ebből a két növényi fehérjéből.